Niezwykłe przyprawy: galangal

Niezwykłe przyprawy: galangal

Galangal to ciekawa przyprawa z rodziny imbirowatych, dzięki której nasza dieta może całkowicie zmienić swój charakter. Dlaczego warto sięgać po ten dodatek? Jakie przepisy mogą uwzględniać obecność tej przyprawy?

Galangal w pigułce

Galangal to ciekawa przyprawa, która wyróżnia się wyrazistym smakiem oraz ogromną wartością odżywczą. Ten słodko-kwaśny dodatek smakowy do wielu potraw może się świetnie sprawdzić i jako przyprawa, i jako naturalny lek na wiele przypadłości.

Galangal i jego lecznicze właściwości

Ta ciekawa przyprawa, wciąż pozostająca w cieniu imbiru, może zaskoczyć nas swymi leczniczymi właściwościami. Galangal doskonale sprawdza się w walce z takimi przypadłościami, jak gorączka czy silny ból pleców. Przyprawa ta będzie jednocześnie cennym wsparciem dla naszego serca oraz dla płuc. Galangal jest też z powodzeniem wykorzystywany do walki z niestrawnością, zapewnia nam jednocześnie skuteczną ochronę przed wirusami, bakteriami oraz infekcjami wywołanymi przez grzyby.

W jakich daniach może się pojawić ta przyprawa?

Galangal to wspaniały sojusznik dla tych osób, które kochają orientalne przysmaki. Przepisy na egzotyczne dania dość często uwzględniają obecność tej przyprawy. Często pojawia się ona jako dodatek do owoców morza oraz do dań z rybami i drobiem, świetnie pasuje też do ryżu oraz do makaronu ryżowego. Przyprawą tą można nadać smak gęstym zupom oraz sosom, można ją też wykorzystać do duszonych warzyw. Możliwości jest wiele, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie taki przepis, który pozwoli mu przygotować orientalne danie z jego ulubionych składników.