Rozpoznanie i terapia stanów zapalnych przydatków – objawy i metody leczenia
- Rodzina
- 13 sierpnia 2019
Świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, nie brak też potraw, w których orzechy brazylijskie doskonale sprawdzą się jako wspaniały dodatek. Dlaczego warto sięgać po ten gatunek orzecha? Co warto wiedzieć na temat wartości odżywczej orzechów brazylijskich?
Pochodzące z Ameryki Południowej (nie tylko z Brazylii, ale i z Boliwii czy Peru) orzechy mają charakterystyczny kształt półksiężyców oraz cienką skórkę o brązowej barwie. Choć na talerzu prezentują się one dość skromnie, ich wspaniały smak oraz ogromna wartość odżywcza sprawiają, że znalazły się one w gronie najbardziej wartościowych przekąsek na świecie. Są mięsiste, kusza delikatnym smakiem, a dzięki ogromnej wartości odżywczej, rewelacyjnie wspierają nasze zdrowie.
Orzechy brazylijskie są cennym źródłem magnezu, miedzi i fosforu. Można w nich znaleźć jednocześnie sporo kwasu foliowego oraz witaminy E – skutecznie chroniącej nas przed wolnymi rodnikami. W orzechach tych znajduje się również sporo kwasów tłuszczowych, mogących stanowić cenne wsparcie dla naszego serca. Najcenniejszym skarbem, który ukrywa się w tych niepozornych orzechach, jest jednak selen. Ma on wyjątkową moc, dzięki czemu jest w stanie skutecznie chronić nasz organizm przed miażdżycą oraz przed tak poważnym zagrożeniem, jakim są choroby nowotworowe. Ze względu na selen warto jednak zachować umiar przy sięganiu po te orzechy, gdyż nadmiar tej substancji może negatywnie wpływać zarówno na nasz wygląd, jak i na ogólny stan zdrowia.