Wiele osób boryka się z problemami dotyczącymi zmian ciśnienia. Istnieje wiele sposobów i leków, których zadaniem jest zmniejszenie objawów tej dolegliwości. Rekomendowanym preparatem zmniejszającym jej skutki jest triphala. Czym ona właściwie jest oraz jakie właściwości posiada?
Triphala – ogólna charakterystyka
Triphala to mieszanka trzech ziół, a dokładniej trzech owoców takich jak: amlia, bibhitaka i haritaka. Elementy tej mieszanki są sproszkowanymi owocami lub ekstraktem z owoców. Krajem pochodzenia triphali są Indie, gdzie stanowi ona główny składnik diety. W kraju tym od wieków stosuje się ją na leczenie najróżniejszych schorzeń, ponieważ oczyszcza ona organizm, reguluje pracę jelit oraz odżywia układ trawienny. Obecnie mieszanka ta jest stosowana głównie w naturalnej medycynie, a także w kosmetyce, gdzie przeciwdziała oznakom starzenia się organizmu oraz poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.
Triphala – właściwości
Cudowna mieszanka jaką jest triphala cechuje się takimi właściwościami jak:
- wysoka zawartość flawonoidów, karotenoidów oraz witaminy C (jest jej nawet 20 razy więcej niż w cytrynie),
- posiada ona kwaśny i gorzki smak,
- jest doskonałym źródłem antyoksydantów,
- zawiera wysoką ilość olejów i białek, które mają pozytywny wpływ na podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL),
- zawiera wysoką ilość aminokwasów, taninę, fruktozę, sitosterol i kwas sukcynytowy,
- cechuje się ona działaniem przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym oraz przeczyszczającym.
Triphala – zastosowanie
Triphala głównie wykorzystywana jest:
- we wspieraniu kuracji schorzeń związanych z sercem, płucami, wątrobą oraz żołądkiem,
- podczas profilaktycznego wspomagania pracy serca, wątroby oraz płuc,
- w celu wspierania utrzymania właściwego poziomu glukozy we krwi, a także cholesterolu frakcji HDL,
- podczas wystąpienia problemów z regularnym wypróżnieniem oraz trawieniem,
- w celu pozbycia się wzdęć oraz wsparcia regularnego wypróżniania,
- w procesie oczyszczania i odżywiania układu pokarmowego,
- prze regeneracji błony śluzowej podczas zapaleń, infekcji oraz wystąpieniu wrzodów,
- w celu wsparcia układu odpornościowego,
- w trakcie borykania się z takimi schorzeniami jak: anemia, hemoroidy, zapalenie oczu, zespół jelita drażliwego, zgaga czy tłuszczaki.
- W celu zapobiegnięcia przedwczesnemu starzeniu się organizmu, a także wsparcia kondycji skóry, włosów i paznokci, jasności umysłu i poprawie wzroku.