Witamina E i jej zapotrzebowanie dla organizmu człowieka.

Witamina E i jej zapotrzebowanie dla organizmu człowieka.

Tokoferol to inna nazwa witaminy E, która jest bardzo ważna dla organizmu człowieka. Ma właściwości przeciwutleniające, chroni czerwone krwinki, zapobiega zakrzepom oraz jest uważana za witaminę płodności. Warto wiedzieć, że zapotrzebowanie na tę witaminę jest o wiele większe w stosunku do witamin A, D i K.

Tokoferol– jakie pełni funkcje?

Tokoferol, czyli witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki oraz bierze udział w przeciwdziałaniu zlepianiu się płytek krwi, zatem zapobiega zakrzepom. Poza tym witamina E bierze udział w odtruwaniu komórek oraz chroni je przed stłuszczeniem. Przeciwdziała zanikom mięśni i bierze udział w produkcji spermy u mężczyzn. Działa wspólnie z witaminami A, C i karotenoidami przeciwdziałając nowotworom.

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę E?

Rzadko mamy do czynienia z niedoborem lub nadmiarem tej witaminy w organizmie. Jednak jej niedobór może powodować niedokrwistość u dzieci, zaburzenia gojenia się ran, zaburzenia koncentracji oraz osłabienie siły mięśni. Poza tym ważną sprawą jest problem bezpłodności i chorób sercowo-naczyniowych u osób dotkniętych niedoborem witaminy E.

Zapotrzebowanie dzienne organizmu na tokoferol jest największe spośród wszystkich witamin i wynosi ono około 10- 12 mg. Warto wiedzieć, że witamina E jest stosowana jako dodatek do żywności w postaci E306, w celu przedłużenia świeżości produktów. Jest to możliwe dzięki działaniu przeciwutleniającemu tokoferoli.

Witamina E na płodność i w czasie ciąży.

Niedobór witaminy E może powodować zmniejszenie wydzielania hormonu gonadotropowego, czyli może wpływać na zwyrodnienie plemników u mężczyzn. W ciąży tokoferol jest ważną substancją, ponieważ ma wpływ na prawidłowy rozwój wzroku u płodu oraz na prawidłową masę urodzeniową dziecka. Poza tym zmniejsza ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Niedobór witaminy E może przyczynić się do zatrucia ciążowego oraz do obumarcia płodu.

Witamina E przeciwko udarom mózgu.

Działanie przeciwzakrzepowe witaminy E zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru niedokrwiennego mózgu. Może mieć nieznaczny wpływ na powstanie udaru krwotocznego, lecz to bardzo rzadkie przypadki. Ważne jest, że witamina E obniża poziom cholesterolu LDL, czyli złego cholesterolu. Tokoferol, czyli witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc należy ją przyjmować w towarzystwie tłuszczu, aby została prawidłowo wchłaniana.