Wielu miłośników mięsa zastanawia się, które z nich wybrać, aby dostarczyć do organizmu to, co najlepsze. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mięsa, co jeszcze bardziej komplikuje wybór. W dodatku jakość danego produktu u różnych dostawców także nie jest jednakowa. Jakie mięso jest najzdrowsze? Jak sprawdzić jego jakość?
Czerwone mięsa — które wybrać?
Jak wykazały badania, osoby spożywające raz w tygodniu czerwone mięso w porcji około 300 g są bardziej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego w porównaniu z osobami unikającymi tego typu produktów. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie tygodnia bez mięsa. Tak więc, dokonując wyboru, warto wybrać takie, które bardziej pomoże, niż zaszkodzi. Niejednokrotnie, wielu dostawców nie zapewnia oferowanej jakości swoich produktów. Sprawia to, iż coraz więcej osób decyduje się na zakup urządzeń, które pomagają w sprawdzeniu tego parametru. Jednym z takich urządzeń jest właśnie Soeks ecovisor f4, który jest miarodajny i prosty w obsłudze.
Popularne mięsa w polskiej diecie — ogólna charakterystyka
- Mięso wieprzowe – jest stosunkowo chude, a porównując porcję polędwiczki wieprzowej do piersi kurczaka ze skórą, ma porównywalną ilość tłuszczu. Typowy schabowy okrył się złą sławą w związku ze sposobem jego obróbki — smażeniu i tłustej panierki. Niemniej pieczony czy duszony jest naprawdę smacznym i zdrowym mięsem.
- Mięso z kurczaka — białe mięso uważane jest za zdrowsze od czerwonego. Kurczak bez skóry, przygotowany we właściwy sposób stanowi doskonałe źródło białka, w dodatku jest o wiele tańszy od wołowiny. Niemniej warto zwrócić uwagę na jego pochodzenie, ponieważ niepewne hodowle mogą stanowić źródło wielu niebezpiecznych bakterii. W trakcie obróbki chemicznej — zwłaszcza grillowania, należy pilnować, aby go zbytnio nie przypalić. W przeciwnej sytuacji do organizmu wraz ze spożyciem kurczaka można dostarczyć rakotwórczych substancji chemicznych, takich jak aminy heterocykliczne.
- Indyk – ten rodzaj drobiu jest bogatym źródłem białka oraz innych cennych wartości. Mięso z indyka, zwłaszcza to ciemniejsze jest także o wiele smaczniejsze od kurczaka. Indyk ma również stosunkowo niewiele tłuszczy — porcja indyka zawiera go około 7 gram. Istnieje przekonanie, iż mięso indycze cechuje się właściwościami uspokajającymi, a to wszystko za sprawą zawartego w nim tryptofanu.