Nie lękaj się po zawale - masz możliwość działania
- Rodzina
- 07 marca 2020
Zaparcia pojawiają się wtedy, gdy przez dłuższy czas treść jelitowa pozostaje w obrębie przewodu pokarmowego. Normą jest oddawanie jednego stolca każdego dnia. Jednak w praktyce osoby, które wypróżniają się trzy razy w tygodniu (pod warunkiem, iż oddawany stolec posiada prawidłową konsystencję, objętość, wagę i barwę), również nie mają powodu do zmartwień. Co na zaparcia?
Zaparcie jest przedłużonym zaleganiem treści jelitowej w obrębie przewodu pokarmowego (przeważnie w jelicie grubym) bądź związane jest z problemami z wydalaniem stolca z końcowego odcinka przewodu pokarmowego, tzn. z odbytnicy. W konsekwencji dłuższego zalegania w jelicie grubym, treść pokarmowa staje się nadmiernie zagęszczona (poprzez wchłanianie wody), a stolec znacznie redukuje swoją objętość, staje się bardziej zbity i twardszy. Statystyczny człowiek oddaje twardy stolec zazwyczaj raz na kilka dni (często tzw. bobkowaty), przeważnie po środkach przeczyszczających bądź po farmakologicznej prowokacji.
Do głównych przyczyn zaparć zaliczane są:
Oprócz powyższych przyczyn należy uwzględnić, iż przyjmowanie niektórych leków może powodować zaparcia. Zaleca się, aby za każdym razem sprawdzić czy leki: przeciwdepresyjne, przeciwbólowe, zawierające wapń lub glin, przeciwdrgawkowe, leki na nadciśnienie, znieczulające, leki antykoncepcyjne – nie przyczyniają się do powstawania zaparć.
Chcąc uniknąć zaparć należy dążyć do:
zmiany diety, jeśli przyczynia się do powstawania i utrzymywania zaparć, np. na dietę gruboziarnistą cechującą się dużą zawartością błonnika;
uregulowanego trybu życia, gdy występuje podejrzenie, iż jest ono przyczyną zaparć;
spożywania zaraz po przebudzeniu szklanki letniej wody, kwaśnego mleka, kefiru bądź kompotu ze śliwek suszonych;
przyjmowania trzy razy dziennie po łyżeczce naturalnego siemienia lnianego;
przywrócenia odruchu regularnego oddawania stolca poprzez próby codziennego wypróżniania się o określonej porze dnia.